Den 28-29 november bjöd Blodcancerforum in till ett nordisk möte med patientrepresentanter från Sverige, Finland, Danmark och Island. På agendan stod den effektiva behandlingen CAR-T och på mötet diskuterades tillgången till nya läkemedel samt kliniska prövningar i Norden.
CAR-T är en typ av immunoterapi som revolutionerat cancervården. Det är en effektiv behandling för patienter med svårbehandlad eller återkommande cancer och ses som en banbrytande behandling inom framförallt vissa former av blodcancer. Godkända behandlingar finns idag för lymfom, myelom och akut lymfatisk leukemi. Men implementeringen av dessa behandlingar går mycket långsamt och inom myelom ges CAR-T idag endast inom ramen för kliniska läkemedelsprövningar i Sverige. Resultatet blir att många cancerpatienter riskerar att dö i förtid, och att bilden av Sverige som ett attraktivt land för satsningar och investeringar inom life science försämras.
På mötet, som genomfördes i samarbete med tre läkemedelsföretag, diskuterades också vikten av kliniska prövningar. På plats fanns representanter från olika patientorganisationer i Norden, de forskande läkemedelsföretagen (Lif) samt läkare och professorer inom lymfom, meylom och leukemi. En av höjdpunkterna var Kenneth Caslers berättelse om sin framgångsrika CAR-T-behandling i Frankrike, en inspirerande påminnelse om vikten av att accelerera implementeringen. Läs hans berättelse här.